Strona: Wyróżnienia dla pracowników KSEiT / Zakład Systemów Elektronicznych i Telekomunikacyjnych

Wyróżnienia dla pracowników KSEiT

2021-09-10
, red.  Piotr Jankowski-Mihułowicz

Decyzją Zarządu Głównego Stowarzyszenia Elektryków Polskich, czterech pracowników Katedry Systemów Elektronicznych i Telekomunikacyjnych na Wydziale Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Rzeszowskiej:

  • dr hab. inż. Piotr Jankowski-Mihułowicz, prof. PRz;
  • dr hab. inż. Mariusz Węglarski, prof. PRz;
  • dr inż. Wiesław Sabat;
  • dr inż. Kazimierz Kamuda

zostało wyróżnionych medalem im. Prof. Stanisława Fryzego za aktywne wspieranie działalności SEP.

Wyróżnieni odebrali medale z rąk Prezesa SEP dra inż. Piotra Szymczaka podczas uroczystych obchodów Jubileuszu 65-lecia Rzeszowskiego Oddziału Stowarzyszenia Elektryków Polskich, które miały miejsce w dniu 9 września 2021 r. w hotelu Blue Diamond pod Rzeszowem.

Warto wspomnieć, że profesor Stanisław Fryze (ur. 1 grudnia 1885 r. w Krakowie, zm. 3 marca 1964 r. w Gliwicach) był uczonym o wielkim talencie wdrażania osiągnieć elektrotechniki teoretycznej do praktyki inżynierskiej. Był wychowawcą wielu znakomitych elektryków polskich i wspaniałym wykładowcą o legendarnej ekspresji.

Studiował w Szkole Politechnicznej we Lwowie, gdzie 12 stycznia 1924 roku uzyskał stopień doktora nauk technicznych. W latach 1925-1939 pełnił funkcję profesora Politechniki Lwowskiej, a w okresie od 1946 do 1964 r. był profesorem Politechniki Śląskiej w Gliwicach.

W okresie wojny pracował w Ukraińskim Lwowskim Instytucie Politechnicznym. Za okazywanie polskości był represjonowany i osadzony w obozie pracy NKWD.

Od 1917 r. był członkiem Sekcji Elektrotechnicznej Polskiego Towarzystwa Politechnicznego we Lwowie, od 1919 r. członkiem (honorowym) Stowarzyszenia Elektryków Polskich, a także członkiem Polskiej Akademii Nauk od jej powołania.

fot. R. Ziemba, Ł. Boczar, P. Jankowski-Mihułowicz

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję